Co to opłatek i dlaczego się nim dzielimy

Większość osób doskonale zna smak białego, cienkiego chlebka, którym się dzielimy w czasie wigilijnej wieczerzy. Opłatki od wielu wieków się stały symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, lecz również i wielu innych. Sam chleb w religii chrześcijańskiej ma bardzo duże znaczenie, gdyż oznacza pojednanie, przebaczenie i chęć bycia razem.

Przed laty opłatki na święta wypiekano jedynie przy kościołach i klasztorach, dzisiaj produkcja opłatków realizowana jest przez wyspecjalizowanych producentów. Największe jej natężenie przypada na okres od września do grudnia, ponieważ to na wigilię właśnie w każdym domu opłatki będą się pojawiać.

Wykonuje się je tylko z dwóch głównych składników, czyli mąki oraz wody. Po dokładnym ich wymieszaniu powstałą masę prasuje się na cieniutkie płaty, a potem wypala w piecu i tnie na odpowiednie kawałki. Często w czasie prasowania stosuje się specjalne matryce, wytłaczające świeckie lub religijne motywy.


+Tekst Sponsorowany+